Słodkie pułapki pamięci

Słodkie pułapki pamięci

Uczysz się (angielskiego też) tak, jak… jesz. Większość z nas uwielbia słodycze. Glukoza, jedna z form cukru, jest głównym „paliwem” dla wszystkich komórek naszego ciała a nasz mózg zużywa aż połowę całości pochodzącej z cukru energii. Myślenie, pamięć i procesy uczenia się są ściśle związane z poziomem glukozy i tym, na ile skutecznie mózg jest w stanie wykorzystać to źródło energii. Jeśli w mózgu brakuje glukozy, to neuroprzekaźniki nie są produkowane i komunikacja pomiędzy neuronami zawodzi. Hipoglikemia, częsta u diabetyków, powoduje gorszą koncentrację i niższy poziom funkcji poznawczych. Mózg jest zależny od glukozy jako głównego źródła energii.

 

Jednak co za dużo, to niezdrowo, także dla naszej pamięci. Podobnie jest z fruktozą. Badania przeprowadzone w Bostonie i Montrealu dowiodły, że jeśli nasze spożycie cukrów jest zbyt wysokie, powoduje to starzenie się komórek, spowolnienie pracy mózgu i w rezultacie kłopoty z pamięcią, koncentracją i zdolnością uczenia się. Naukowcy podkreślają, że cukier biały cukier, dodawany praktycznie do wszystkich prawie produkowanych przemysłowo produktów w tym napojów, jest najbardziej szkodliwy. Jest też dobra wiadomość: możemy zrównoważyć te negatywne konsekwencje spożycia cukru poprzez spożywanie ryb, orzechów czy tranu. Więcej na temat diety przyjaznej mózgowi przeczytasz tutaj. Jak widzisz, sam możesz mieć wpływ, chociaż w części, na tempo przyswajania słówek w języku obcym.

 

źródło: neuro.hms.harvard.edu i healthline.com

grafika: www.sbs.com.au


globalservice



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *